DENİZLİ-2009 (GÖZLEMEVİ AÇILIŞI – İLK VE ORTAÖĞRETİMDE ASTRONOMİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI SEMPOZYUMU)

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

2009’un Dünya Astronomi Yılı olması nedeniyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinliklerden belki de en önemlilerinden biri Denizli’de gerçekleşti: Denizli  Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi Açılışı. Bu açılışla ilgili yine o tarihlerde kaleme aldığım yazıyı paylaşmak isterim.          

IMG_0652 IMG_7131 IMG_7176 sempozyum

Bir gözlemevi kurarak insanların bundan yararlanmasını ve gökyüzüne başka gözle bakmalarını sağlamak gökbilim için çok önemlidir. Bu sayede gökyüzüne teleskopla bakan ve gök cisimlerini yazılı veya görsel basın dışında kendi gözleriyle görme olanağı sağlanır. Herkes teleskop alamayabilir. Ama bu tür merkezlere başvurarak veya gözlem şenliklerine katılarak gökyüzünün eşsiz güzelliğine tanık olabilir.

İşte bu önemli konuda Denizli artık bir gözlemevine kavuştu. Hem de bir devlet okuluyla. Ülkemizde ilk defa bir devlet okulu şehirdeki kurumların olanaklarından da yararlanarak, onları bir amaç için bir araya getirerek gözlemevini oluşturdu. Gözlemevi açılışı aynı zamanda sempozyumu da beraberinde getirdi. Ülkemizin çeşitli illerinden gelen 60 kadar gökbilim meraklısı öğretmene gökbilimle ilgili temel bilgiler verildi. Kimler mi verdi: İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Rektörü Prof. Dursun Koçer, yine İKÜ’den Prof. Zeki Aslan, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölüm Başkanı Prof. İ. Ethem Derman, Ege Üniversitesi’nden Prof. Zeynel Tunca (aynı zamanda TAD Genel Sekreteri) ve Prof. Serdar Evren, TÜBİTAK Gözlemevi’nden Doç.Dr. Tansel Ak, 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof.Dr. Hüseyin Kalkan, Amatör Gökbilimciler Uğur İkizler ve Tunç Tezel.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Denizli artık bir gözlemevine sahip. Gönül ister ki bu güzellik diğer illere de yayılsın ve her ilimizde en az bir okulumuzda veya bir kurumumuzda halkın da yararlanabileceği bir gözlemevi oluşturulsun. Bu dileğimizin yapılamaz olmadığını insanlar ve kurumlar bir araya geldiklerinde zor görülen işlerin dahi yapılabileceğini gözteren Denizli Nalan Kaynak Anadolu Lisesi öğretmen, öğrenci ve idarecilerine (başta bu ivmeyi sağlayan Tahsin DEMİRCİLER öğretmenimize), sonra da gözlemevinin kurulmasına ön ayak olan Nalan Kaynak Hanımefendi ve eşine, Miili Eğitim Müdürlüğü’ne, Denizli Valiliği’ne teşekkür ederiz.

Ümit Fuat ÖZYAR

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.